'Een hart voor dementie' is op 26 september het officiële startmoment om Olen te laten uitgroeien tot een dementievriendelijke gemeente. Op deze dag ondertekenen de burgemeester en de OCMW-voorzitter de engagementsverklaring als dementievriendelijke gemeente.

Waarom dementvriendelijke gemeente?

Wist je dat je als man 1 kans op 5 en als vrouw 1 kans op 3 hebt om dementie te krijgen? Dat zijn cijfers die er niet om liegen. De gemeente wilt dat mensen met dementie de mogelijkheid krijgen om langer op een kwaliteitsvolle manier thuis te wonen. Op deze manier kunnen ze hun eigenwaarde behouden en zo lang mogelijk actief deelnemen aan de maatschappij. Ook de mantelzorger verdient hierbij de nodige aandacht.

Verschillende partners

De gemeente staat er gelukkig niet alleen voor en kan op verschillende partners rekenen. Afgevaardigden van mutualiteiten, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra en verschillende gemeentelijke diensten vormen samen een gemeentelijke stuurgroep. Deze stuurgroep zal initiatieven uitwerken die mensen met dementie positief in beeld moeten brengen en die personen met dementie mens laten zijn.

Officiële startschot op 26 september

Ook jij bent welkom op de aftrap van het project in lokaal dienstencentrum Komie Geire, Herentalseweg 1, op zaterdag 26 september van 14.30 tot 16.30 uur.

Programma:

- Afgevaardigden van koor WZC Zilverlinde, Con Bravura en het Sint-Martinuskoor brengen liedjes uit de oude doos;

- welkomstwoord door schepen, voorzitter OCMW Leen Mertens;

- Lea Witvrouwen, bekend van Benidorm Bastards, getuigt;

- officiële ondertekening van de engagementsverklaring door burgemeester Seppe Bouquillon en schepen, voorzitter OCMW Leen Mertens;

- projectvoorstelling:

wat is een dementievriendelijke gemeente?EHBD-koffer;fiche vermiste personen;

- receptie.

Deze initiatieven kaderen binnen de campagne 'Vergeet dementie, onthou mens' van de Vlaamse overheid (www.onthoumens.be).